DATES I HORARIS: Del 10 de febrer al 31 de març de 2019. Diumenges a les 18h
PREU: 14€ anticipada (20€ a taquilla)
Abona’t a la temporada d’El Maldà!
STRANGE FRUIT. Musical. Amb Dani Campos, Xavi Casan i Virgínia Martínez. 70 minuts. Idioma: català
“Des que vaig ser conscient de les meves arrels les vaig entendre com un do, com una riquesa interna que caldria explorar. Amb el temps, a més a més, m’he adonat que resulta impossible ser conscient del tot, de les mil maneres en què poden manifestar-se els senyals dels propis orígens; en la mentalitat, en el cos, en la veu, en les expressions… En el color de la pell… O no sempre en el color de la pell… Segons els puristes sóc “quarterona” (filla de blanca i de mestís) Però no trobeu aquesta definició massa reduccionista per tot el que una persona és? Igual que si només diem que és negra o és blanca, per molt que això respongui a una veritat…
Tot i que en el meu cas estic culturalment més a prop de Llatinoamèrica que de l’Amèrica del Nord, és sabut que la migració forçada més gran de la història amb el comerç de persones des de l’Àfrica, també va arribar al país del meu pare, la República Dominicana.
Sempre m’ha agradat pensar que tant a la vida com a l’escenari, d’alguna manera, m’acompanyen els meus ancestres.
Amb Strange Fruit em sento a prop d’una part de la meva història, em redescobreixo per moments com quan em veig en les faccions de les dones de Santo Domingo i m’acosto amb respecte i amor cap al misteri d’un passat que sé que encara em corre per les venes.
Ara us proposo deixar que la música soni i que l’idioma universal ens connecti, més enllà del nostre color, des de la nostra essència humana, que celebrem la vida i reivindiquem la llibertat de ser.”
VIRGÍNIA MARTÍNEZ
Virginia Martínez, nominada als Premis Butaca per Germans de Sang i Close To Liza, ens proposa una reflexió individual, racial, política i de gènere a través de les cançons que durant dècades han interpretat les dones afroamericanes (un col.lectiu que sempre ha sabut descriure amb precisió l’essència de la seva ànima). A escena estarà acompanyada per la veu i el piano del Dani Campos que també signa la direcció musical de l’espectacle.
El repertori inclou molts estils: des de gospel, passant pel soul o el blues, fins al teatre musical i al pop-rock. Escoltarem composicions de George Gershwin, Duke Ellington, Jerome Kern, Nina Simone, Otis Reding o Xavier Montsalvatge. Cançons que han estat cantades i versionades per Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Ethel Waters, Shirley Verrett, Eartha Kitt, Lena Horne, Nina Simone, Aretha Franklin o Tina Turner. Strange Fruit inclou l’estrena en català de 14 d’aquestes cançons adaptades per Jordi Galceran, Anna Ullibarri, David Pintó i Roser Batalla.
L’estranya fruita, que dona nom a l’espectacle, és el títol d’una cançó popularitzada per Billie Holiday. El tema parteix d’un poema escrit l’any 1937 per Abel Meeropol per expressar el seu horror pels linxaments d’afroamericans dels als anys 30 al Sud dels Estats Units. El mateix autor és el compositor d’aquesta la música que al 1939 va ser enregistrada per primer cop per Billie Holiday.
Arranjaments i direcció musical: Dani Campos
Dramatúrgia i direcció escènica: Xavi Casan
Piano i veus: Dani Campos i Gerard Alonso
Selecció musical: Virgínia Martínez, Dani Campos, Xavi Casan
Adaptació al català de les cançons: Jordi Galceran, Anna Ullibarri, David Pintó, Roser Batalla i Albert Mas-Griera
Vestuari: Maria Albadalejo
Il·luminació: Adrià Aubert, Xavi Casan
Fotografia: La Fotogràfica
Vídeo: Looky produccions
Producció executiva: Marina Marcos (El Maldà)
Tècnic en funcions: Jorge Mur
LA CRÍTICA HA DIT
” Amb només una il·luminació i un vestuari que va donant varietat al recital d’un repertori triat amb coherència i apuntant alguns contrastos, l’obra captiva.” Jordi Bordes, Recomana.cat
“Virginia Martínez muestra sus virtudes y su compromiso con este recital en el que canta sin amplificación alguna, sonríe al público y canta con dulzura, pero también lo mira desafiante cuando conviene o se confiesa ante él para mostrar el dolor del desamor, su desesperación o su indignación. Son 70 minutos de buena música, pasión y reivindicación.” Eduard de Vicente (El Periódico)
Segueix #StrangeFruit a @maldateatre @elmalda