Perla

Francesca Vadell i Cia. Les Pinyes
Del 24 de gener al 18 de febrer
|
Temporada 23-24
|  
Persones per descobrir
 

Dones propietàries de sabers industrials i artesanals, que han entregat el seu cos, la seva joventut i la seva productivitat a la Fàbrica

Perla és un homenatge a les dones obreres que no surten als llibres d’història. Elles seuen ara dins la cuina, treuen una capsa de fotos dels “millors anys de la seva vida” i s’enorgulleixen perquè han pogut donar una carrera a filles i netes; tot i que elles diuen que no saben de lletra.

El nostre poble anava al ritme d’una Fàbrica, la de Las Perlas, i els descansos de les obreres els marcava la seva sirena. Les nostres àvies, amb catorze anys, van entrar a Las Perlas. Treballaren per aixecar les seves llars i acabaren construint una xarxa de suport mutu, d’amistat i se sentiren orgulles de pertànyer a la classe treballadora.

Ara, nosaltres, les seves netes, que també lluitem dins la precarietat laboral, volem que ressoni fort la seva veu, la de les dones propietàries de sabers industrials i artesanals, que han entregat el seu cos, la seva joventut i la seva productivitat a la Fàbrica.

ELS MITJANS EN PARLEN

”No és sobrer remarcar que, abans del fosc final, hi ha alguns ulls humitejats entre els espectadors. I sempre que això, tan difícil d’aconseguir, passa en un espectacle vol dir que s‘ha descobert una petita “perla” teatral que, contràriament a les perles de Majorica, aquesta sí que no té res d’artificial. ”
Andreu Sotorra – Recomana.cat

Perla, al Maldà, és teatre documental, fet amb molt d’afecte i molta tendresa. Un teatre que retorna a un moment en què amb la imaginació en teníem prou i una caixa podia ser una casa, un tren… o el que volguéssim. Un món on una figura retallable omplia hores de joc. I també un món on les dones van treballar i van arriscar la salut per uns «doblers» que necessitaven molt. Un món que va canviar el paisatge de l’illa i va convertir els manacorins en part d’un decorat.”
Alícia Nicolàs – Espectaculosbcn.com

“Una obra honesta que explora la dedicació, el sacrifici i l’orgull de pertinença, i amb moments de gran tendresa. ”
Oriol Osan – Nuvol.com

“Vadell y Les Pinyes se complementan y se entrelazan, con dos estilos teatrales diferentes, y dos edades diferenciadas, pero excelentes tanto cuando se contraponen como cuando se hermanan. Hay música, hay memoria y hay fiesta, pero también hay dolor callado, sacrificio y denuncia.  ”
Marcos Muñoz – Enplatea.com

Si t'agrada aquest espectacle, et suggerim...

Informació Pràctica

Teatre documental | 70  minuts | Català

PREUS*: 
16€ de dimarts a divendres
18€ dissabte i diumenge
20€ a taquilla
*Més despeses de gestió (1€)

HORARIS:
De dimarts a dissabte a les 20h i diumenge a les 19h

POSTFUNCIÓ | 4/2
La història de les dones perleres mallorquines, una narració a través d’oralitats, objectes quotidians i joc audiovisual. Una conversa amb la companyia.
Amb servei de barra a càrrec de l’Espai Mallorca, que portaran panades mallorquines perquè les tasteu.

Fitxa artística

Actrius: Marta Asamar García, Cèlia Castellano Algaba, Noèlia Fajardo Franch i Francesca Vadell Cubells
Dramatúrgia visual: Cia. Les Pinyes
Dramatúrgia textual: Francesca Vadell Cubells
Mirada externa: Mariantònia Salas Brunet
Disseny de llums i de cartell: Marina Collado Bennasar
Distribuidora: Bel Albertí Urrea
Teaser: Ekain Albite Arregi

Projecte seleccionat a La Convo d’On el teatre batega

Segueix #perla #donesobreres a
IG: @maldateatre | TW: @maldateatre | FB: @elmalda